Interview Rob Donkervoort

BY RENÉ HOEFLAAK 24 MEI 2020

Onlangs sprak ik met Rob Donkervoort. Hij begon op zijn elfde jaar met het draaien van plaatjes in de discotheken en als DJ voor een radiostation. Nauwelijks zestien, startte hij zijn eerste eigen radiostations. Hij speelde als muzikant in diverse bands en was geluidsman bij een groot aantal artiesten. Samen met zijn partner Mariam is Rob eigenaar van Prima-fm. Daar is hij bijna dagelijks te horen en te zien. Wij zijn aangegaan en nooit meer uit gegaan.

Rob Donkervoort , 15 jaar oud bij  Radio Nachtegaal

( foto uit archief Rob Donkervoort)

 

Rob: “In de jaren zeventig ‘zat’ tegenover mijn oma de radiopiratenzender de Zwarte Zigeuner. De eigenaar Antonio, wist dat ik met mijn vader plaatjes draaide in discotheken en vroeg mij om ook voor zijn zender te draaien. Zo gezegd zo gedaan”. En zo begon de toen nog maar 13-jarige Rob Engelaar als Rob Donkervoort -“Ik hield van dat automerk en vond het een mooie naam”- aan zijn eerste radio uitzendingen. Op de Middengolf, een tot in de jaren tachtig nog veel gebruikte radiofrequentie met een minder helder geluid als de FM.

Radio Nachtegaal

De FM lonkte. In 1978 verruilde Rob -15 jaar jong- de Middengolf voor de FM en begon hij zijn eigen radiozender, Radio Nachtegaal. “Op de FM. Ik had de apperatuur bij elkaar gespaard met een krantenwijk. Ik had meteen een groter bereik” Rob schaalde al snel op naar een ‘zwaardere’zender. “Goede oude tijd. Mijn buurman gooide iedere zondagochtend een stroomdraad over de schutting zodat ik kon gaan zenden.” Rob liet zich in die periode inspireren door Radio Veronica, Atlantis en Mi Amigo. “Maar dat was allemaal via de middengold. FM trok mij meer. Dat was een nieuwe ervaring.”. Zijn bereik groeide en de zender telde uiteindelijk 12 DJ’s. Door de militaire dienstplicht stopte Rob met Radio Nachtegaal. Hij werd uitgezonden naar Libanon.

Kat en muisspel

Eenmaal terug uit diesnt, zo rond 1982, pakte Rob het radiowerk weer op. Hij startte weer met draaien bij Keizerstad Radio en was actief voor Delta Radio en andere zenders. Maar dat was steeds van korte duur. Piratenznders wereden hard aangepakt door de AT/RCD/belanstingdienst. Het was een kan en muisspel. We zijn wel 180 keer uit de lucht gehaald. De opsporingsambtenaren waren kind aan huis.

Rob Donkervoort ( foto uit archief Rob Donkervoort)

Tom Mulder

Het eindeloze kat- en muisspel met de overheid kostte ook veel energie en Rob begon zich meer toe te leggen als geluidsman voor diverse artisten. Of zoals hij het zelf noemt ‘geluid schuiven’. Hij speelde ook zelf in bands. Ik zing, speel gitaar, toetsen en drums. In die periode draaide hij ook plaatjes voor lokale omroeopen en maakte hij zijn opwachtig als DJ bij Radio 10 Gold. Ik werd gevraagd door Tom Mulder (in januari 2020 overleden landelijk bekende DJ). Zeven jaar lang reisde ik ‘s morgens vroeg van Nijmegen naar Amsterdam.

Radio Waalstad

We maken een sprong naar 2012. Na een korte terugkeer met priatenzender Radio Monza het trok mij omdat het illegaal was” en een echtscheiding, organiseerde Rob -werkzaam in de beveiliging- op 12 december (12/12/12) een reünie van ‘oude’ DJ’s. Daar ontstond het idee om de oude draad weer op te pakken en een radioznder op te starten. Onder de naam Waalstad Radio. “We zouden aanvankelijk maar twee weken draaien, maar zijn eigenlijk aangegaan en nooit meer uitgegaan.

Prima-fm

In 2016 veranderde de naam Waalstad Radio in Prima FM. We zijn een niet commercieel station. Het is puur hobby, aldus Robby. Prima-fm is zeven dagen per week 24 uur per dag in de lucht en te luisteren via internet, te zien online via live steam op de website en via het DAB systeem. Overdag met vaste programma’s en DJ’s en ‘snachts met non-stop muziek. Vrijwel wekelijks zijn er interviews met bekende en minder bekende artiesten. Soms zijn er ook live-optredens of zendt de zender uit vanaf een bepaald evenement. Prima-fm zendt vanuit een radio thuis bij Rob in Nijmegen. Rob we hebben o.a. luisteraars uit Amerika, Australië, Suriname en Indonesië”. Rob omschrijft Prima-fm als een ‘gouwe ouwe’ zender die zich onderscheidt door haar persoonlijke uitstraling. We bellen onze luisteraars met verjaardagen.

( archief Prima-fm)

Mariam

Het team van Prima FM bestaat op dit moment uit 12 personen met DJ’s, technici en Mariam Muller, de goedlachse partner van Rob. Ik heb bijna alles overgedragen aan Mariam. Zij legt vooral de contacten met de artiesten. Ik ben meer van het geluid. We hebben een hecht team. We betalen alles samen met het team uit eigen zak. Van de koffie tot en met attributen en BUMA rechten. Het is pure hobby en een dure hobby. Je kunt beter gaan vissen aldus een lachende Rob.

iTunes

Prima-fm staat niet stil en kijkt vooruit. We hopen de technische ontwikkelingen voort te zijn. Bijvoorbeeld met uitzendingen op iTunes. Van een cassettebandje in de jaren ’70 naar iTunes nu, ik heb het allemaal meegamaakt. En muziek maken en zingen? Zingen, dat doe ik alleen nog samen met Mariam”.

Mariam Muller ( links) en Rob Donkervoort bzingen één van  hun  trouwe luisteraars( archief Prima-fm)