Tom Silver’s 70’s and 80’s, Time to Remember

november 2022

Alcazar

Het covertje van de week is een item in mijn radioprogramma “De Bonte Zaterdagochtend Show” waarin ik uitzoek waarom een “nieuw” liedje zo bekend klinkt.

Vaak worden er namelijk melodieën en teksten van bestaande liedjes door artiesten gebruikt om een “nieuw” liedje te maken. Soms is dit zelfs maar een fragmentje wat dan vaak herhaalt wordt. Dit wordt samplen genoemd.

Het nummer wat door deze Zweedse band werd gezongen is hier een voorbeeld van. De schrijver/producer van dit nummer maakte ook al liedjes voor de band Army of Lovers. Het fragmentje wat hij gebruikt komt uit de disco hit “Spacer” van Sheila and B. Devotion in 1979.

Ik heb het over de hit “Crying at the Discoteque” uit 2001 van de band Alcazar. 

 

 

oktober 2022

Miguel Rios

Ode an die Freude is een gedicht van Friedrich Schiller dat Beethoven in 1823 gebruikte voor de koorfinale van zijn Negende Symfonie.

De tekst van het lied werd “Alle Menschen werden Brüder” en is sinds 1985 het ‘t officiële volkslied van de Europese Unie. Maar dit lied van Beethoven zorgde in een andere uitvoering voor een enorme wereldhit.

Voor de Spaanse zanger en acteur die in 1944 werd geboren, was deze hit uiteindelijk een “eendagsvlieg”. Hij heeft daarna nooit meer een wereldhit heeft kunnen scoren. Ik heb het natuurlijk over Miguel Rios en “A Song of Joy”.

 

sepember 2022

Carike Keuzenkamp

Na de 2e wereldoorlog immigreerden er vele Nederlanders naar het buitenland. Net als deze zangeres die in Zuid-Afrika terecht kwam.

Als voorbeeld staat hierna ook in kleine biografie in het Zuid-Afrikaans:  Haar regte naam is Elizabeth Maria Magdalena van Zyl. Sy is op 3 Maart 1947 in Den Haag gebore.

Haar vader was Carel Keuzenkamp en haar moeder Rik Loomans. Op13 Juie 1968 trou sy met Olaus van Zyl en hulle het een seun en twee dogters.

Carike Keuzenkamp bekend vir liedjies soos “Hoeka Toeka”!

augustus 2022

Jim Steinman

Dit keer is eigenlijk de schrijver en producer mijn favoriet. Natuurlijk vind ik ook de uitvoerende artiesten van deze liedjes kanjers!

Het gaat vooral om deze rock-evergreens: Meat Loaf & Ellen Foley – Paradise by the dashboard en I’d do anything for love , Bonnie Tyler – Total Eclips of the heart, Celin Dion – It’s all comming back to me now.

Het zijn heel herkenbare nummers die ik zelf omschrijf als theatrale symfonische rock. De nummers hebben gemeen dat er 1 of meerdere opbouw momenten in voorkomen. Deze momenten gaan van rustig, timide en een laag volume naar wild, bombastisch en luid. Deze opzet ondersteunt geweldig het verhaal wat er in het liedje wordt gezongen.

Ik heb het over de op 73 jarige leeftijd in 2021 overleden Jim Steinman.

 

juli 2022

Joop Doderer

 

Dit nummer is voor mij bijzonder omdat het de titelsong was van een TV-serie die ik in mijn jeugd graag keek. De hoofdrolspeler in deze serie was samen met de Damrakkertjes de zanger van het lied.

Tevens was deze artiest te zien op het toneel en te horen in hoorspelen op de radio (iets wat nu bijna niet meer voorkomt).

Deze veelzijdige artiest heeft de twijfelachtige eer om ook in het woordenboek te zijn opgenomen. “Als een acteur zodanig wordt vereenzelvigd met een bepaald personage, dat het publiek hem moeilijk in een andere rol kan accepteren” noemt men dit het Swiebertje-effect.

Inderdaad iedereen kende “onze rare Swiebert met zijn ingedeukte hoed die steeds malle dingen doet”. De naam van de in 1921 geboren acteur Joop Doder die deze landloper 20 jaar lang speelde is minder bekend. Dit nummer omdat hij mijn held van toen blijft; Swiebertje met dank aan Joop Doder!

juni 2022

In 1977 waren er vier ‘normale’ jongens die met hun boerenrockband de Nederlandse hitlijsten kwamen binnen stormen.
De hit werd in het Achterhoeks dialect gezongen en ging over de twee motorrijders Bertus en Tinus die ‘oerend hard’ reden. Daarna maakten ze nog vele liedje over onder andere de onderwerpen motorrijden, het boerenleven en drank en feest.

(Hugo Jaartsveld (archief Anhangerschap Normaal))

Maar toch hadden veel nummers een serieuze ondertoon. Zelfs in het carnavaleske nummer Politiek; “a’k de tweede kamer op de tv zie dan word ik doar niet goed wies van, zie kletst en ouwehoert wat af, dat kan ik ook, of niet dan?”

Na vele veldtochten, zoals zij hun tournees noemden, vonden deze ‘Høkers’ het na ruim 40 jaar wel mooi geweest. Hun muziek zal nog jaren ‘deurdonderen’ en er zal nog veel op ‘gedaldeejt’ worden. Ik heb het natuurlijk over Normaal. Vele van hun liedjes zijn mijn favorieten, maar als ik er één moet kiezen dan wordt het “De boer is troef!”.

Eind jaren 70 waren er ineens 5 stoere meiden met gitaren die samen een rockband vormden.
Voor die tijd was dit toch redelijk bijzonder. Deze blanke dames kwamen uit Zuid-Afrika en het toeval wil dat kort nadat deze band werd opgeheven Nelson Mandela uit de gevangenis kwam.

Er speelden tijdens hun bestaan (1977-1982) ook tijdelijk twee heren mee in de band. Enkele van deze leden hadden hun familie roots in Nederland liggen.

We kennen ze hier in Nederland vooral van de hits “Save me” en de wereld hit “Substitute” wat een mooie cover is van het origineel van de Righteous Brothers. Ik heb het natuurlijk over de band Clout wat in het Nederlands “Slagkracht” betekend.

april 2022

Deze nummers doen me denken aan mijn jeugd en het kleine dorpje waar ik opgroeide. In die tijd was het leven minder gecompliceerd. Bijna iedereen kende er elkaar en het was gewoon om elkaar te helpen in goede en slechte tijden. De stad was ver weg en alles wat je nodig had kocht je in de winkels van de lokale ondernemers of bij de boer.

Naast een kerk waren meerdere kroegjes en zaaltjes te vinden. Je fiets deed je nooit op slot en toch bleef deze gewoon staan waar je het achterliet. Met de vele kinderen in de buurt speelde je vaak met zijn allen lekker buiten. Je had ontzag voor de dorpsagent, de leraar en de boer die je snapte als je een veel te zuur appeltje van zijn boom had “gepikt” (ha, ha!).

“Het dorp” gezongen door Wim Sonneveld, maar ook “Ik zoek naar ‘n dorp” van Bobby Prins brengen mij in gedachten terug naar deze vervlogen tijden.

maart 2022

Dit instrumentale nummer is in deze versie geen hit te noemen, maar het heeft voor mij wel een bijzondere betekenis. Over de oorsprong van het gebruikte instrument in dit nummer is nog heel veel onduidelijk. De Schotse highland variant is het meest bekend en werd van oorspronkelijk gebruikt tijdens veldslagen. Het vrij monotone harde geluid was al van ver te horen om de vijand bang te maken. Het vraagt heel veel oefening om überhaupt een zuiver geluid uit het instrument te krijgen. Vele instrumenten samen met onder andere trommel en drums geven een hele aparte sound. Ik heb het hier natuurlijk over de doedelzak en specifiek over de Royal Scots Dragoon Guards Band met “Amazing Grace”.

februari 2022

Bij deze Nederlandse artiest begon mijn hart toch wel iets sneller te kloppen! Ik weet niet of dit kwam door het vlotte nummer waarmee ze begin jaren 80 de hitlijsten binnen stormde of door haar verschijning. Feit was dat ze twee belangrijke punten had in te brengen (ha, ha!).

Ze speelde ook samen met André van Duin in de komische film Joep Meloen.

fotocredits © volkskrant

 

Door de jaren heen ontpopte ze zich als een slimme charmante zakenvrouw en de zang kwam op een laag pitje te staan. Dit en de diverse relletjes rond haar persoon, samen met het vele gebruik van Botox, zorgden dat ze minder populair werd. Toch blijft dit nummer en natuurlijk het bijbehorende video clipje voor mij een favoriet. Ik heb het natuurlijk over Connie Witteman, beter bekend als Vanessa met het nummer “Upside Down” uit 1982.

januari 2022

Door de jaren is het vaker voorgekomen dat liedjes werden gezongen door andere artiesten dan die je meestal zag optreden en die dan de liedjes playbackten. Degene die de liedjes in zongen waren dan meestal ook geen entertainers maar hadden wel goede herkenbare stemmen.

Zo was er een stel uit Canada (Denis en Denyse LePage) wat enorme disco hits heeft gemaakt. Dit soort Disco muziek werd ook wel “Italo” genoemd en had een heel herkenbare vrolijke vlotte elektronische sound.

Zelf ben ik zeker ook liefhebber van deze muziek en heb omdat ik niet echt één favoriet nummer van deze band kon noemen gekozen voor een mix van bijna 9 minuten die ze ooit uit brachten in 1984. Ik heb het over Lime met “Re-Lime-d”.

december 2021

 

De tekst uit dit mooie nummer is nog steeds overal op de wereld relevant! Gezongen door één van de beste artiesten ooit, is dit nummer niet  weg te denkenuit de diverse “all time favourites”hitlijsten.

Deze in  1977 te vroeg  overleden artiest heeft natuurlijk nog vele andere mooie nummer gemaakt, maar dit  vind ik zelf één van zin mooiste liedjes.

Hij acteerde ook in vele films en als entertainer pur sang heeft deze artiest, zoals vele grote sterren, zijn laatste dagen  in Las Vegas gesleten.

Zijn woning in Memphis is voor vele fans  van  over de hele wereld een soort bedevaartsoord geworden.

Ik heb  het  natuurlik over Elvis Presley met het  nummer “In the Ghetto”uit 1969.

 

 

november 2021

 

Bij dit nummer denk ik  als eerst aan schuifelen! Schuivelen was in die tijd de naam voor lekker langzaam en dicht tegen  elkaar rondjes dansen. Het liefst deed je dat met niet te veel licht op de dansvloer ( hahaha!). Ik heb  dat toen  regelmatig gedaan met een  meisje die ik  inmiddels meer dan 30 jaar mijn vrouw mag noemen.

Dit nummer is een echte evergreen geworden en  wordt  door vele mensen  nog  meegezongen.

In 1987 bracht André Hazes onder de titel”Jij bent alles”een  Nederlandse versie van dit lied uit. Andere zeker niet slecht te noemen liedjes van deze Duitse artiest konden het succes van deze hit in Nederland niet meer evenaren.

Ik heb  het  natuurlijk over het fantastische nummer “Du”uit 1970 van Peter Maffay.

© Tom Silver